U okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini centrima za mentalno zdravlje donirana zaštitna medicinska oprema

U vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom COVID-19 Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini ostao je posvećen saradnji sa zdravstvenim vlastima u Bosni i Hercegovini i pružanju podrške njihovim naporima da odgovore na novonastale okolnosti. Entitetska ministarstva zdravstva su uvela niz javnozdravstvenih mjera s ciljem sprječavanja širenja virusa COVID-19, ali i podizanja nivoa spremnosti zdravstvenog sektora za moguće lokalno izbijanje ove zarazne bolesti. Sve je to značajno uticalo na mentalno zdravlje opće populacije, pa su mentalnozdravstveni profesionalci postali važan resurs za očuvanje mentalnog zdravlja građana u vremenu krize, pogotovo kod redovnih korisnika usluga. Zbog toga je u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Planom aktivnosti COVID-19 (mart-juli 2020.) izvršena nabavka i distribucija određenih količina osnovne zaštitne medicinske opreme neophodne za pružanje navedenih usluga u centrima za mentalno zdravlje.

Za svaki tim u 74 centra za mentalno zdravlje u Bosni i Hercegoviniobezbijeđeno je ukupno 90 paketa zaštitne opreme, a svaki paket sadrži jednokratna zaštitna odijela (8 komada), 3 vizira, zaštitne maske- medicinske/hirurške maske (100 komada), sredstava za dezinfekciju, vinilne rukavice bez pudera (200 komada) i jednokratne navlake za zaštitu obuće (70 komada).

Prema riječima liderice na Projektu mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini Irine Rizvan svrha donirane opreme centrima za mentalno zdravlje u cijeloj zemlji je unapređenje kvaliteta zaštite zdravlja timova u ovim ustanovama kako bi svoj posao mogli obavljati u skladu sa propisanim mjerama nadležnih institucija te na profesionalan način pružiti pravovremenu uslugu pacijentima i pacijenticama.

„Na samom početku izbijanja epidemije virusa COVID 19, Projekat mentalnog zdravlja u BIH je napravio kratko istraživanje potreba pružaoca usluga u sistemu zaštite mentalnog zdravlja, te je ustanovljeno da je za određene kategorije stanovništva koji su bili u karantinima (osobe starije od 65. godina, vulnerabilne kategorije stanovništva, samohrani roditelji i sl.) potrebno osigurati terapiju isključivo kroz terenske kućne posjete, za šta je profesionalcima bila neophodna adekvatna medicinska oprema. U saglasnosti sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, putem donacije Vlade Švicarske uspješno je provedena nabavka u kratkom vremenskom roku. O samom značaju dostavljene medicinske opreme govore zahvale naših dugogodišnjih partnera" kazala je Irina Rizvan.

Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Galerija fotografija


U ime menadžmenta domova zdravlja i zdravstvenih profesionalaca iz centara za mentalno zdravlje na adresu Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovine i Asocijacije XY pristigao je veliki broj zahvalnica, od kojih izdvajamo:

  Zahvaljujemo se na donaciji i uloženom trudu pri nabavci deficitarne zaštitne opremu koja je neophodna za rad i funkcionisanje Centra za mentalno zdravlje u vrijeme pandemije COVID-19. Na ovaj način Asocijacija XY je ponovo pokazala da brine o zdravlju profesionalaca iz oblasti mentalnog zdravlja, ali i o zdravlju naših korisnika.Srdačan pozdrav i ostanite zdravi!"- Tim CMZ- a Centar Sarajevo

"Ovim putem se još jednom želimo iskreno zahvaliti za donaciju u opremi i tehnologiji ispred tima CMZ Visoko, ali i menadžmenta Doma zdravlja i direktorice dr Džemile Mustafić. Puno toplih pozdrava”- Tim Centra za mentalno zdravlje Visoko.

"U ime svih nas želim se zahvaliti Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Projektu mentalnog zdravlja/Asocijaciji XY jer, kao i uvijek do sada, podjednako mislite na naše korisnike, i zajedničku bezbjednost, o kojoj i sami brinemo i maksimalno vodimo računa, u skladu sa svim odlukama i procedurama u našoj Ustanovi. Ostajte nam i dalje dobro, sigurno i zdravo”- Tim Centra za mentalno zdravlje Prijedor

 

„Zbog Vašeg napora i truda koji ste uložili u postupku nabavke zaštitne medicinske opreme, kao i posvećenosti Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, Faza lll da i u okolnolnostima pandemije COVID-19 pruži podršku zdravstvenim vlastima Bosne i Hercegovine te zbog donacije i pružene podrške MNOGO vam hvala. Uzimajući obzir značaj predmeta isporuke sa stanovišta mjera prevencije, te činjenicu da će ista profesioialcima Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Laktaši i pacijentima olakšati, omogućiti i osigurati siguran rad, želimo reći da ste nam donacijom uveliko pomogli i olakšali, te Vam se u to ime zahvaljujemo"- Dom zdravlja „Mladen Stojanović" Laktaši

 

„Direktor JZU „Dom zdravlja" Gradiška dr Vesna Gluvić-Čelić se zahvaljuje u ime Ustanove na ovom humanom gestu."